El Coordinador de la CT, Dani Gonzélez, essent entrevistat pel nostre col·laborador, Toni Fochs

Dani, enhorabona, des la Comissió Tècnica esteu fent una tasca molt important, per endreçar els reglaments tècnics i esportius, alhora que incentivar la participació, fins nivells mai vistos, amb pilots de dins i de fora el nostre Club. Us estem molt agraïts.

PREGUNTA. Quina és la missió i els objectius de la Comissió Tècnica?.

RESPOSTA:  La nostra missió i objectius els tenim molt clars, es intentar fer un campionat social atractiu, divertit, entretingut, intentant minimitzar la despesa dels participants, i que alhora siguin curses que agradin la gran majoria. També ens esforcem, per fer acomplir els reglaments, i que tothom, segueixin un mateix criteri de responsabilitat. Mes enllà de la competició, per respecte a tots els participants.

Tenim molt clar que mai podrem acontentar a tothom, i no pretenem dur a terme polítiques dictatorials. Escoltem la gent, acceptem crítiques, i crec que la nostra visió esta sempre en la posició d’ intentar millorar. 

P. Quins son els reptes de futur que té ara mateix plantejats la CT?.

R. Tal com he comentat mes a dalt, sempre estem oberts a consells i propostes de tots els participants.

Ens motiva molt veure les graelles de qualsevol cursa plenes, i això provoca que l’ objectiu sigui sempre intentar millorar, i oferir millors curses, millors reglaments, millors verificacions.

Donar sempre una volta més de qualsevol projecte per fer gaudir el màxim, intentant tenir en compte tots les possibilitats.

P. Enguany, els reglaments tècnics del Campionat Social han sofert molts canvis. Han aparegut categories noves (F-1 NSR) i també modalitats (curses per parelles) i classificacions diferents (individual, resistència, grups per categoria de pilot, etc.). Com valores aquests canvis?. Creus que han ajudat a fer la competició social més atractiva?.

R. Els resultats en quan a participació ens demostren que si que han ajudat. Les iniciatives que des del CT es van proposar per aquesta temporada, s’ han acomplert molt per sobre de les nostres expectatives, tot i les dificultats que la pandèmia ens propiciat. 

Veure a totes les curses, una participació tant elevada, atraient pilots d’ altres clubs del Vallés, i fins i tot de Barcelona, ens omple d’ alegria; es el millor indicador que estem fent les coses de la manera correcta.

Considero que hem sabut aprofitar l’arrancada de la F1 NSR en el moment just, tothom estava molt il·lusionat i amb ganes. 

Les curses per parelles, tot i ser l’ aspecte que ens feia més por donat que veníem d’ anys on el Màster no havia tingut els resultat que ens haguessin agradat, ens ha sorprès. 

S’ han fet equips, hi ha hagut guerra per totes les posicions, la gent s’ ha implicat. Ha sigut genial la resposta dels pilots.

El fet de tenir classificacions separades, per modalitat i també per grups, incentiva la competició sana entre pilots.

Cada participant, planifica, entén i gaudeix cada cursa ja no només per intentar guanyar, sinó controlant els seus directes competidors de cada classificació.

Creiem que aportem inputs motivacionals a cada pilot, sigui quin sigui el seu nivell.

P. Una de les situacions noves d’enguany, ha estat que s’ha unificat els Reglaments Tècnics en tres clubs de la comarca: Budellets, Palau i Terrassa. Creus que això ajuda a comptar amb més participació en cadascun dels socials dels tres clubs?.

R. Evidentment, aquest ha estat un gran pas endavant.

Val a dir que no es purament una novetat. Aquesta pràctica, s’ ha estat intentant fer des de fa uns quants anys, però sempre havien sorgit discrepàncies que evitaven poder fer-ho al 100%. 

S’ ha de destacar, que aquesta proposta del CT, s’ ha d’ agrair més als altres clubs, que no pas al propi CT. 

Han sigut ells, qui han donat el pas d’ adoptar una visió mes col·lectiva del que suposa lluitar per l’ èxit del nostre hobby. 

Han hagut de deixar de banda interessos propis i “personals” de cada club, per tal de beneficiar l’ esbarjo col·lectiu, i aquest es el que considero el gran pas que s’ ha donat. 

Més enllà de la unificació de reglaments, la unificació de calendaris, propiciant així la itinerància de pilots d’ un club a un altre. 

Al cap i a la fi, tenir un gran circuit, unes grans instal·lacions, però no poder compartir-les amb qui comparteixes afició, desllueix molt el hobby. 

P. Anem, si et sembla, analitzant categoria per categoria. La gran novetat d’enguany ha estat l’aparició dels F-1 NSR. És realment aquesta una categoria que s’assentarà i que té futur?. Que pot suposar, a curt termini, l’aparició de models de F-1 d’altres fabricants?. Es possible mantenir, en el futur, aquesta categoria com de “cotxes d’estricta sèrie”?.

R. És una categoria molt nova, però s’ està explotant de sobre manera. 

Personalment, no crec que s’ assenti en campionats socials durant mes de 3 temporades. 
Precisament per aquesta explotació a la que les marques estan sometent el mercat. 

Es il·lògic que en un any, es passi de no tenir cap F1, a tenir 3 opcions a les botigues. Els Policar, amb el seu dinamisme van quedar exclosos d’ inici, però NSR primer, i ara Scaleauto tenen uns models molt similars. 

El NSR esta contrastat,  el de Scaleauto esta per veure. Però considero que no podem caure al seu parany. Hem de ser conseqüents amb la situació, i actuar sempre amb precaució. 

Aquest crec que ha sigut un dels component del nostre èxit organitzatiu. Saber posar tanques i limitacions.

 Els pilots, acostumen a demanar categories de sèrie, però la gran majoria pensa com millorar els cotxes, i com més estrica sèrie demanis, més fàcil es cometre infraccions a l’ hora de preparar un cotxe. Son situacions contraposades. Crec que l’ òptim, es tenir molt clar fins a quin punt es pot permetre el canvi de materials, i quins mantenir de sèrie.

 Ara amb l’ arribada dels Scaleauto, el meu punt de vista es senzill. Hi poden tenir cabuda ambdues marques, sempre que, unificant el reglament (mateix motor, mateixes condicions)el seu rendiment en pista sigui equivalent. Això ho dic a títol personal, no com a representant de la CT. Quan toqui, es consensuarà amb la CT, quin serà el camí a seguir.

P. Els Gran Turisme (GT) són potser la categoria reina, no tant sols per la seva estètica espectacular, sinó per les seves prestacions a la pista. Malgrat això, enguany hi ha hagut polèmica i cert descontentament amb els motors admesos per aquesta categoria. Només dos models de motor son admesos. Es possible arreglar això?. Es pot ampliar el ventall de motors admesos?. És possible poder encabir la ingent quantitat de nous models de cotxes slot que llencen els fabricants, dins les mateixes regles actuals o caldrà modificar-les?.

R. El GT, ha sigut una categoria de controvèrsia. Desprès d’ un any en “stand-by” (el 2020 GT eren part del Master, i amb motor ZeroMagnet), es va recuperar la categoria, amb ganes de tenir cotxes ràpids.

Vam recuperar reglaments anteriors, vam aplicar les limitacions que creiem oportunes, i la evolució del mercat ens ha superat.

Hem descobert, que els fabricants “enganyen” els clients. Ens venen motors de suposadament 20.500 rpm, que de nous ja superen les 22.000.

Això, sumat a que molts de nosaltres, teníem motors d’ aquest tipus de fa 10 anys, ha provocat nombroses situacions del estil : “els motors vells que tinc, es passen perquè estan molt rodats, i si vaig a la botiga i en compro de nous, es passen perquè ara corren molt més”

Aquí el CT, poc té a dir, i la nostra filosofia era clara: mentre hi hagin pilots, que s’ hagin esforçat en tenir motors que acomplexin el reglament, no es lícit modificar reglaments (allò que havíem parlat mes a dalt del respecte).

Hem d’ entendre que el fet d’ inscriure’s en una cursa, no deixa de ser un petit contracte comercial, en el que un pilot, pagant l’ inscripció i estant dins d’ una normativa, pot participar en una competició.  Tots sabem que els motors, es passen (ull! Es passen progressivament si fas un us excessiu del motor en rodatge, un motor en un calaix no es passa, i un motor que dona mes de 24.000 i el doble de UMS, no s’ ha passat rodant, i els hem vist a la taula de verificacions).

De cara l’ any vinent, és un dels temes tabú que tenim a sobre de la taula. Ho estem gestionant per trobar una solució el menys traumàtica possible. 

Envers la possibilitat d’ encabir models,  no crec que hi hagi més problema que el propi temps. Si apareix un model, que per característiques encaixa amb les restriccions, i esta disponible a les botigues habituals dins d’ un temps prudencial (almenys 10/15 dies abans de la cursa), no hi ha d’ haver problema en que s’ accepti com a model vàlid. 

Més difícil considero el fet d’ haver de descatalogar models acceptats.  S’ han de donar uns marges, per tal de tenir graelles actuals i variades. 

Per descomptat, que no soc partidari d’ haver de modificar reglaments per encabir-hi cotxes, crec que s’ han de modificar cotxes, per igualar-los a la resta. 

P. El Grup C d’Slot.it és una categoria assentada al campionat. Gràcies a l’esforç del fabricant, que cada any treu decoracions noves als vehicles, amb multitud de models disponibles, gairebé 200 decos diferents, es possible reproduir curses a escala de la època dorada del Mundial de Resistència. A la realitat, però, la majoria de pilots opten per el kit en blanc d’un únic model, decorat mínimament i fins i tot amb el cockpit, el pilot sense pintar i/o sense dorsals. Una estètica molt allunyada de la original i sense cap “glamour”. Quin sentit té seguir mantenint al calendari una categoria que es destacava per la seva espectacularitat estètica i simplicitat tècnica, i ara tant allunyada de la seva filosofia original?.

R. El grup C, es la categoria fetitxe per excel·lència. Correspon a una època del automobilisme en la que pràcticament tots els participants, n’ han sigut conscients en el moment contemporani de la competició. Tots (aficionats al motor evidentment) hem viscut els anys del GRUP C per televisió  i premsa escrita als 80/90. 

Pels més joves, ja son gairebé clàssics, i pels més adults, son les ultimes fuetades dels anys del mundial de marques (el pas propi evolutiu després dels 917, T70, 512…)

Dinàmicament, crec que ara amb motor flat i les restriccions de suport de motor i llantes, s’ han fet molt mes atractius (recordar que anys enrere,  els grup C anàvem amb 11B).

El tema de les decoracions, ha sigut la meva lluita interna personal dels últims anys, i he arribat a la conclusió, que no puc pretendre que tothom, visqui l’ automobilisme i l’ slot al meu nivell. 

Cadascú de nosaltres, som un petit món de “frikerío”, i en gaudim a la nostra manera. 
Alguns, perden prestacionalment alhora de triar unes llandes que estèticament els agradin, 

Altres, perden prestacionalment alhora de pintar els cockpits, altres perden prestacionalment alhora de decorar amb detall els cotxes, i altres (molts), no volen perdre cap prestació, i fan el mínim indispensable per tal de tenir el cotxe a la més mínima expressió.

És un error voler que tothom faci coses que no vol fer, sobretot quan per ells, aquestes coses son supèrflues. Ells entenen així la decoració. Hi hem de cabre tots en aquest hobby, i sent exagerats, de la mateixa manera que no seria lògic, que algú fes reglaments indicant que : “obligatori cockpit tot de color negre”, no podem fer reglament obligant la gent a pintar. Solució: cockpit  lliure, on hi hagi pilot amb braços i volant.

P. La categoria TTM (Trae Tu Mando) es la categoria més temuda pels pilots de la part alta de la classificació i la més esperada pels novells, que tenen la oportunitat de mesurar-se en igualtat de condicions als PRO. Creus que és una modalitat amb futur o quedarà relegada a “patxangues” o curses no puntuables?.

R. Parteixo de la base que els pilots novells, només ho son des del dia que s’ apunten, fins que es fa el “GO” a la seva primera cursa, desprès tots son rivals de tots, i tothom porta el ganivet entre les dents.

Personalment, crec que es una modalitat que quedarà relegada a patxangues, trobades i dies de portes obertes. 

El nostre, es un hobby dinàmic, actiu i sobretot, competitiu. 

Tots, novells i veterans, ens agrada l’ slot per les possibilitats de creativitat que ens deixa esplaiar. Ens encanta   canviar llandes, eixos, pinyons, corones, apretar, afluixar… i això el TTM no t’ ho permet, i entenc que hi hagi gent que hi posi rebuig. D’ altres, el rebuig els suposa el fet que el cotxe no es seu, i no van còmodes, i també hi hauran (suposo) altres pilots que sense les seves “trampoines” que el verificador no veu,  no rendeixen a ple rendiment, i quan en altres categories estan en posicions capdavanters, a les de TTM cauen estrepitosament. 

P. La categoria LMP (Le Mans Prototipes) és una categoria espectacular i una altre clàssica al calendari. Malgrat això i malgrat novetats al mercat, els competidors segueixen confiant en models amb més de deu anys al mercat. Que li cal a aquesta categoria per superar l’estancament actual?

R. Aquesta pregunta, seria més interessant de fer als fabricants, potser!! 

Perquè no son capaços de fer cotxes actuals, que prestacionalment siguin iguals (ja no direm millors) a models que porten 12 anys a les graelles???

Slot.it, te una molt bona gama de LMP amb excel·lents rendiments a la pista, però malauradament, la seva guia fa que molts ens ho pensem seriosament alhora de competir amb ells. Els xassís 3D per aquests models, tot i anar bé, no acaben de funcionar tant bé a la pista, ja que al escurçar la batalla, perd prestacions (sobretot si es compara amb el xassís original).

Altres marques, tenen models amb carrosseries més pesades, que els resten dinamisme.

Ara acaba de sortir el Toyota de SRC (i tenen en catàleg el Porsche 919 per finals d’ any), i esta per veure el seu rendiment a la pista. 

Però un cop més, la solució fàcil i efectiva, es el Radical de Scaleauto. És un d’ aquests models que gairebé tothom, tenim a la nostra maleta des de fa més de 10 anys, i continua anant bé. Descatalogar-lo, seria greu, ja que encara el comercialitza Scaleauto. Més aviat, hauria de servir per a que les marques, es posessin les piles alhora de fer cotxes competitius. 

P. Parla’ns ara del sistema de classificació per grups, categories de pilots, que ascendeixen i descendeixen de categoria al final de temporada. Realment està funcionant com es pretenia?. Es convenient que el tercer grup sigui tant nombrós?. I si per arreglar-ho, s’amplia el nombre de pilots de cada grup i no acaba descendent ningú, no queda molt reduïda la possibilitat d’ascens?.

R. Ja portem 3 o 4 temporades que fem servir aquest sistema de puntuació, i la veritat es que el trobo força interessant. 

Ja he comentat en algun punt anterior, que genera que la competició estiui present en tots els nivells de pilotatge, ja que no només esta en joc la classificació de la cursa, o nomes 1 pilot pot guanyar, les batalles estan en totes les posicions, perquè tothom vol treure punts als rivals del grup, i això crec que aporta motivació als pilots.

Aquest any, però hem vist la cara negativa del nostre sistema de puntuació, i es quan algú, des del grup 3, guanya totes les curses desapiadadament.  Evidentment, això limita les opcions d’ altres pilots en ascendir de categoria aquell any.

Potser d cara l’ any vinent, ens haurem de plantejar un grup nou, per als rookies, i segons el seu resultat, la temporada següent, s’ encabirien al grup que els hi pertoqués.

Pel que fa a la quantitat de gent del tercer grup, aquest any les inscripcions han desbordat els plantejaments, i el més lògic, era posar tots els pilots que han començat per primer cop el social de Budellets, al grup 3.  Estem buscant fórmules per a solucionar-ho, i fer ho més equitatiu en el futur. 

De la mateixa manera, que per tal de tenir més igualtat, independentment del resultat general de cada cursa, entenc que cada grup, hauria de tenir la seva classificació pròpia, amb un guanyador, un segon i un tercer a cada cursa. 

Seguirem millorant, pots estar segur, i en aquest àmbit, tenim molt marge de millora

P. Una altre novetat d’enguany han estat les exhaustives verificacions dels vehicles. És aquesta la línia per garantir una competició seriosa i, alhora, incentivar i garantir, a tots els companys que es van incorporant al nostre campionat social, que es prioritza el “joc net”?.

R. Si, com a organització, demanes serietat i responsabilitat alhora de complir horaris, seguir calendari, etc…  com a organització has d’ exigir-te serietat i responsabilitat alhora de fer complir els reglaments. 

Òbviament, prioritza el joc net, i es una màxima que tots estiguin dintre de les limitacions establertes, i per això, cal ser estricte i disciplinari en l’ aplicació dels reglaments. 

Ens toca fer una mica el paper de “poli dolent”, però es la única manera de ser respectuós amb tothom. 

La flexibilitat que tenim alhora de verificar, ha de ser molt baixa, ja que es quan creem precedents, quan es comença a marxar de mare qualsevol petit conflicte. 

Nosaltres som Budellets, no podem deixar-nos malmetre per les situacions d’ altres clubs. 

Hem de pensar que som un col·lectiu de 40 pilots cada cursa, i tots han de tenir el mateix barem quan entra un cotxe a parc tancat. 

Evidentment, s’ ha de tenir en compte l’ esperit del reglament, i s’ ha de tenir mà esquerra per qualsevol tipus de situació, avaluant els ets i uts del moment. No es comparable passar-se 1.500 Rpm de motor, o que et falti 0,01 gr de pes a la carrosseria. 

El que es evident, es que la nostra manera de fer, amb l’ afluència de pilots a les curses, ens esta fent d’ indicador de que la feina esta ben feta, essent millorable, però la trajectòria es la correcta. 

P. Enguany s’han disputat vàries activitats, paral·leles o complementàries al campionat social (4 hores de Budellets, proves test de F-1, patxangues sense limitacions tècniques de vehicles, etc), malgrat les restriccions sanitàries i que no s’han pogut fer tantes activitats com voldríem. Creus que s’ha de potenciar aquesta via?.

R. Creiem que s’ ha d’ aprofitar el bon moment i la bona salut que tenim actualment al club.

Saber racionar el que el públic demana, sense que hi hagi possibilitat de cremar-se. 

Vam poder recuperar la cursa d’ estiu, amb un format reduït, però creiem que era necessari poder celebrar el nostre 10é aniversari de manera especial.

La cursa va anar genial, i crec que tothom s’ ho va passar bé. (tot i el temor pel format de la cursa)

Vam tenir una cursa solidaria per ajudar els amics de Palau, i la gent va respondre de manera excel·lent. 

Ara al estiu, hem fet alguna patxangueta, i en tenim alguna prevista també. 

S’ ha d’ incentivar la participació, facilitar que els nou vinguts facin el salt a la primera cursa, fomentar l’ slot no es només explicar com funciona, son moltes més tasques. I crec que entre tots, ho estem fent molt bé. 

També tenim previstes activitats per alguns dissabtes al matí, amb cotxes clàssics d’ Scalextric-EXIN,  Copa 600, Trofeu Escuderies Catalanes, Copa Leon… moltes iniciatives per assortir els diferents graus d’ afició a l’ slot.  En sentireu a parlar properament.

Moltes gràcies Dani, per la teva amabilitat en contestar tant il·lustrativament els nostres dubtes i desitgem que continuï molts anys la vostra important tasca a les decisions tècniques i organitzatives del nostre club.